Vinaros

Vinaros is een van de mooiste en meest gastvrije badplaatsen aan de Middellandse Zeekust.

Vinaros, ook geschreven als Vinaroz, is een gezellige typisch Spaanse havenplaats gelegen aan zee, te midden van sinaasappelboomgaarden. Op de achtergrond ziet u de bergen, waarvan de hellingen begroeid zijn met een weelderige plantengroei.

Vinaros ligt aan de Costa del Azahar in de provincie Castellon op ca. 1700 km van Nederland (gemeten vanaf Utrecht), en is van oorsprong een vissersplaats. Het is nog steeds het centrum van de Langostinevangst en heeft alles wat men nodig heeft voor een geslaagde vakantie. Het heeft een prachtige haven waar dichtbij de in Romeinse stijl gebouwde arena ligt. Het nog authentieke hart van het stadje stamt uit de 13e eeuw, en de leuke plaza's, winkeltjes en terrasjes maken het plaatje helemaal af.

Iedere werkdag is er vanaf 16:30 uur een visafslag, die zeker een bezoekje waard is.

Vinaros heeft een open en een overdekte markt, vele winkels, boetiekjes en een Mercat waar men verse groente, vlees en -uiteraard verse- vis kan kopen. De schitterende boulevard is in de avonduren de ontmoetingsplaats voor de Spanjaarden en de aanwezige toeristen. Vinaros heeft een geheel eigen karakter waar u nog volop kunt genieten van de echte Spaanse sfeer zonder in massatoerisme te vervallen.

Naast diverse goede restaurants, bars, nachtclubs en leuke terrasjes zijn er discotheken, die tot in de kleinste uurtjes vertier bieden. De kust met zijn schitterende baaien met kiezelstranden is geschikt voor alle vormen van watersport. Door de vele baaien kunt u zelf kiezen voor een druk of rustiger strandje.
Mocht u een zandstrand prefereren boven een kiezelstrand, dan vindt u dit direct aan de boulevard van Vinaros. Voor kleine kinderen is dit kindvriendelijke zandstrand een waar paradijs waar het plezierig vertoeven is doordat het strand heel langzaam in zee afloopt. Op het strand kan in de strandtenten, gedurende het seizoen van mei t/m september, een lekkere versnapering gehaald worden. Ook 's avonds kan men hier iets drinken met op de achtergrond de loom klotsende zee. De stranden van Vinaros zijn, zelfs in het hoogseizoen, niet overvol.


Klimaat
Vinaros ligt centraal tussen het, voor Spaanse begrippen, koude noorden en het (heel) warme zuiden en is hierdoor het gebied met het meest ideale klimaat. Daarom treft u in deze streek altijd een prachtig gelijkmatig klimaat aan met zachte winters en niet te hete zomers. Bovendien wordt de temperatuur rond de villa door deze zee beïnvloed. Bij het oplopen van de temperatuur ontstaat er onmiddellijk een heerlijke, verkoelende zeebries.

Een overtuigend bewijs van het gelijkmatige klimaat is de weelderige plantengroei en de vele citrusvruchten die men aantreft (sinaasappels, citroenen en mandarijnen), de vele olijf- en amandelgaarden en de bananen, de pinda's en de grote rijstvelden die allemaal in dit heerlijke klimaat tot volle wasdom komen.


Golfen in Vinaros
Op slechts 12 km van Vinaros bevindt zich de Sant Jordi Panoramica Golfclub. Spanje is vooral bij golfers geliefd vanwege het heerlijke microklimaat. Het hele jaar door kan men hier een balletje kan slaan.
De 18 holes Panoramica Golfclub ligt op een totaal van 80 hectare en is het hele jaar door te gebruiken. Het typisch Amerikaans design staat garant voor een stimulerende baan voor alle handicaps. De greens zijn snel en groot en vormen een uitdaging voor spelers van elk niveau. Meer informatie vindt u op de prachtige website van Sant Jordi Panoramica Golfclub.


Excursies
De grote steden Barcelona (ca. 230 km), Tarragona (ca. 90 km) en Valencia (ca. 145 km) liggen op een prima reisafstand, de tocht er naar toe is al een schitterende belevenis op zichzelf.
Bijzonder is het stadje Peniscola, gelegen op een schiereiland 14 km ten zuiden van Vinaros, dat geheel op een rots in zee is gebouwd. Rond dit toeristische stadje, waar u werkelijk van alles kunt beleven, liggen fantastische stranden die ook voor de allerkleinste volledig veilig zijn. Het bergstadje Morella (ca. 60 km landinwaarts) is eveneens een aanrader. Morella is een hoog gelegen oud vestingstadje, waar u - als u vanaf de stadsmuur de verte inkijkt - de stilte kunt horen! Morella heeft naast vele bezienswaardigheden zoals een schitterende kathedraal en een oud kasteel, nog enkele prachtige restanten van oude aquaducten. Even buiten de stad in Morella la Vella kunt u oude prehistorische rotstekeningen bekijken.

De moeite waard is ook een bezoek aan Tortosa (ca. 45 km). Deze stad aan de Ebro is het centrum van een zeer vruchtbaar gebied. Aan alles is dan ook te merken dat de bevolking hier altijd rijk is geweest. Een bezoek aan de Ebro-delta met zijn viskwekerijen, moerassen, rijstvelden en kilometerslange volkomen lege, ongerepte stranden, is zeer aan te bevelen.

Een volledig andere natuur ziet u wanneer u via La Cenia naar de diepgroene stuwmeren van de Rio Cenia rijdt. Hier, waar de Sierra de Montenigredo begint, kunt u (door de staat beschermd) in diverse richtingen de natuurreservaten inrijden. Ook hier zijn oude rotstekeningen die te bekijken zijn.

Eenmaal aangekomen bij de stuwmeren, is het zeker de moeite waard richting Fredes te rijden. Dit is een bergdorp met slecht 14 inwoners, een kerk en cafeetje. Hier eet u nog de echte 'ternasco' oftewel lamsschouder.

Als u richting het zuiden gaat, en u bezoekt de diverse kleine plaatsjes langs de kustweg, eindig uw trip dan niet in Castellon met zijn typische Spaanse architectuur, maar houdt voldoende tijd over om nog even door te rijden! Na ongeveer 30 kilometer komt u namelijk bij de beroemde grotten van San José.

Om het zoeken gemakkelijker te maken adviseren wij u ter plaatse een goede kaart te kopen. Op dit moment is de beste kaart de zogenaamde 'Mapa Turistica', 'Costa Dorada en Costa del Azahar', schaal 1:200.000, uitgegeven door Firestone Hispania. Op deze kaart zijn alle door ons aangestipte plaatsen en nog vele andere duidelijk aangegeven.


Folklore
De belangrijkste feesten in Vinaros spelen zich af gedurende de zomerperiode. Onder andere het feest ter ere van San Pedro, de beschermheilige van de stad. De hele week is er een groot feest, dat in juni/juli plaatsvindt, met jaarmarkt, processie, vuurwerk en diverse zeefestiviteiten.

In augustus is er een weeklang feest ter ere van de Langostinos, met wedstrijden in het bereiden van deze kreeftsoort, het bloemenspel, kermis, sportwedstrijden, concerten, enzovoort.

Naast deze hoogtepunten zijn er - zoals overal in Spanje - ook In Vinaros en omgeving gedurende het gehele seizoen om diverse redenen feesten, bijvoorbeeld ter viering van de Christelijke feestdagen of Oud en Nieuw, immers; als de Spanjaarden geen reden tot feest hebben bedenken ze er wel een ;-).

De plaatselijke V.V.V. (Oficina de Turismo de Vinarós) heeft een speciale kalender waarop alle feesten en feestdagen staan vermeld. U vindt de Oficina de Turismo de Vinarós aan de Plaza Jovellar in Vinaros.

Reserveer